Studio Cyclus

Leer je eigen cyclus kennen

Hoi en welkom op de Studio Cyclus pagina! Ik ben Winnie, en naast ontwerper en illustrator ben ik ook gecertificeerd Sensiplan® consulent: ik kan jou leren hoe je de symptothermale methode gebruikt om je menstruele cyclus en vruchtbaarheid betrouwbaar in kaart te brengen.

Hieronder vind je meer info over de methode, waarom je die zou gebruiken, en hoe ik je kan helpen als jij hierover meer wilt weten.

Studio Cyclus

Leer je eigen cyclus kennen

Hoi en welkom op de Studio Cyclus pagina! Ik ben Winnie, en naast ontwerper en illustrator ben ik ook gecertificeerd Sensiplan® consulent: ik kan jou leren hoe je de symptothermale methode gebruikt om je menstruele cyclus en vruchtbaarheid betrouwbaar in kaart te brengen.

Hieronder vind je meer info over de methode, waarom je die zou gebruiken, en hoe ik je kan helpen als jij hierover meer wilt weten.

 Wat en waarom?

Sensiplan is een natuurlijke fertility awareness methode (FAM) waarbij je doorheen je cyclus specifieke lichaamstekens observeert en interpreteert om te bepalen wanneer je eisprong plaatsvindt. Je bent namelijk niet 24/7 vruchtbaar – beetje zonde om daar je hele natuurlijke hormoonhuishouding voor stil te leggen, toch? Als je de regels van een FAM toepast, kan je heel precies zelf vaststellen wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Bovendien krijg je een uniek inzicht in wat je lichaam en cyclus vertelt over je gezondheid.

Welke lichaamstekens?

Sensiplan is een symptothermale methode. Dat wil zeggen dat je enerzijds je temperatuur gebruikt en anderzijds je baarmoederhals (cervixslijm of voelen van de baarmoedermond), steeds in dubbele controle, om te weten wanneer je vruchtbaar bent.
Elke cyclus kan anders zijn: soms ovuleer je wat vroeger of later. Nauwkeurige observatie van je eigen lichaamstekens kan dan zo waardevol zijn, en zelfs betrouwbaarder dan een app of algoritme, dat vaak geen enkele rekening houdt met cervixslijm: zo’n belangrijk signaal van je vruchtbaarheid!

Is dat veilig en betrouwbaar?

Je eigen lichaam (weer) leren kennen en vertrouwen (vooral na het stoppen met hormonale anticonceptie) kan een hele uitdaging lijken. Wanneer je de methode aanleert via een erkend Sensiplan consulent, word je maximaal ondersteund en begeleid en ben je zeker dat je na afloop je eigen cyclus met vertrouwen zelf kan interpreteren. Ook als je geen regelmatige cyclus hebt (onregelmatige cycli zijn heel normaal!) of als je lichaam nog wat tijd nodig heeft.

Die professionele begeleiding en de wetenschappelijke onderbouwing zijn de sterktes van Sensiplan. In combinatie met jouw motivatie om jouw lichaamstekens goed bij te houden, en de regels correct toe te passen, maakt dat van Sensiplan een uiterst veilige methode. Bij typisch gebruik is de betrouwbaarheid van deze methode 98,2% (1), dat is hoger dan bij typisch gebruik van de pil (93%)! Hier vind je een handig overzicht van de betrouwbaarheid van verschillende anticonceptiemethoden volgens de Pearl Index.

(1) Frank-Herrmann P, Heil J. et al. The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behaviour during the fertile time: a prospective longitudinal study. Human Reproduction 2007.

Veel meer dan anticonceptie

Een Fertility Awareness methode heb je voor je hele leven. Het kan zoveel meer zijn dan enkel een zwangerschap vermijden of nastreven. Het is een intiem en waardevol begrijpen van je eigen lichaam.
Bij kinderwens zet je dezelfde kennis probleemloos in om vlot zwanger te worden, of om te begrijpen wat je kan doen als het niet meteen lukt.
Als je niet in een relatie zit, kan je cyclus je vertellen hoe het met je gezondheid is, wat je lichaam nodig heeft, en hoe je kan leven op je eigen innerlijke ritme.

" Your Period is a Monthly Report Card for Your Health."

– Lara Briden, ND
Auteur Period Repair Manual en Hormone Repair Manual

Aanbod

Wil je de Sensiplan methode graag leren, alleen of in groep? Of ken en gebruik je de methode al, maar wil je wat hulp met het interpreteren van je cycluskaart? Hieronder zie je wat mogelijk is. Ik organiseer ook workshops met een introductie tot vruchtbaarheidsbewustzijn en leven volgens je cyclus.

Sensiplan leren - individueel traject

  • Een persoonlijke begeleiding van 4 x 2u (over een periode van 3 maanden)

  • Een 5de opvolgconsultatie van 1u (tot 12 maanden na de 4de consultatie)

  • Materiaal: handboek en werkboek

Sensiplan leren in groep

  • 4 begeleide groepssessies (max. 3 personen/koppels) (over een periode van 3 maanden)
  • een 5de individuele opvolgconsultatie van 1u (tot 12 maanden na de 4de consultatie)
  • Materiaal: handboek en werkboek

Sensiplan opvolgsessie

  • Je volgt de Sensiplan methode al – tijdens deze opvolgconsulatie bespreken we jouw cycluskaart(en) en specifieke vragen. 

  • Aan uurprijs.

Workshop introductie

  • Je leert je lichaam en cyclus beter te begrijpen, en je maakt kennis met de Sensiplan methode.

  • Je krijgt tips over hoe je kan leven en werken op het ritme van je cyclus.

Over mij

Hoi, ik ben Winnie (º1984), ik woon in Kessel-Lo bij Leuven met mijn man, dochter (2014) en zoontje (2017). Hier combineer ik mijn passie voor grafische vormgeving en illustratie met geboorte (Cardemom) en fertility awareness (Studio Cyclus). Als het maar met baarmoeders te maken heeft, quoi. 😉 Zoals zoveel generatiegenoten heb ik heel lang de anticonceptiepil gebruikt. Pas toen ik ermee stopte om zwanger te worden, besefte ik hoeveel beter ik me voelde zonder die hormonen in mijn lijf. Via omzwervingen langs het koperspiraal (dat was het ook niet echt) en FAM-groepen op Facebook kwam ik uiteindelijk bij Sensiplan terecht. Ik was zo enthousiast (en tegelijk verontwaardigd over hoe onbekend die methode is) dat ik een opleiding tot consulent volgde, zodat ik kan helpen het bewustzijn over natuurlijke methoden te vergroten. Ik werk ook als illustrator voor The Body Literacy Collective, die met de Read Your Body app een hele fijne tool hebben die je kan gebruiken om je cyclus in kaart te brengen, met Sensiplan of met een andere methode.  

Andere consulenten

Wil je Sensiplan leren, maar is Kessel-Lo wat te ver voor jou? Op de website van Sensiplan Vlaanderen vind je een overzicht van alle erkende consulenten die je maar wat graag helpen om te methode te leren.

Andere methodes

Lijkt een natuurlijke methode je wel iets, maar is Sensiplan misschien geen goede match voor jou? In deze databank staan FAM begeleiders wereldwijd opgelijst, met een handige filter om je te helpen zoeken volgens de criteria die voor jou belangrijk zijn.

Let’s get in touch!

Heb je een vraag, een idee, zou je graag iets bespreken? Aarzel niet om mij te contacteren:

Email

info@cardemom.be

Locatie
Kessel-Lo, Leuven